Константин Пенчев към противници на ромската интеграция: „Хора, нямате избор – или с ромите нагоре, или без тях – надолу!”

Кметът на Община Каварна Цонко Цонев и Омбудсманът на България Константин Пенчев споделиха пред студентска аудитория в СУ „Св. Климент Охридски”, че ромската интеграция е напълно възможна и не е обречена на неуспех. За да се случи това, обаче, е необходимо разбиране и реална подкрепа за нея.

Кметът на Каварна, Цонко Цонев, предпочете да замести сухата лекция с прожектирането на 15 минутен филм (Филмът може да бъде видян тук), заснет да покаже добрата практика на община Каварна в социалното приобщаване на ромската общност. Кметът -  почитател на рока, бе предизвикан да разкрие повече от своя опит от модератора на срещата, проф. Мая Грекова, с въпрос как успява да съчетае областите рок, футбол и интеграция на роми. Дискусията оживиха и въпросите на любознателните студенти от Алма Матер, които дълбоко се интересуваха от процеса на постигнатия успех на кмета.

Истински фурор в залата предизвика встъпителното слово на Омбудсмана Константин Пенчев, който каза, че в България, въпреки толерантността към различните етноси, съществува и явен расизъм и дискриминация към различните. Той се обърна към расисти, националисти и други противници на ромската интеграция, като им напомни, че „едни хора по време на Втората Световна война са се опитали да решат проблема с ромите с едни методи, но после целият свят ги осъди”. Омбудсманът подчерта необходимостта българите  да се научат не просто да търпят малцинствата, а да приемат факта, че живеят заедно с тях. „Хора, вие нямате избор! Или България ще върви напред и това ще стане заедно с ромите, или ще се маргинализираме като  държава в Европейския съюз. Ако имаме 100 необразовани роми, то ние имаме 100 необразовани българи! Ако имаме 100 безработни роми, то ние имаме 100 безработни българи! Ако ние имаме 100 успели роми, то ние имаме 100 успели българи! Ромите са български граждани и са част от България!   Ако не приобщим ромите навреме, това ще превърне България в социално слаба страна и ще станем аутсайдер в Европейския съюз! Драги противници на ромите и ромската интеграция, нима вие искате България да бъде аутсайдер?!”, риторично завърши обръщението си Омбудсманът на България.

Освен апела към противниците на ромската интеграция, Константин Пенчев се обърна и към държавата. „Политиката за интеграция на ромите не трябва да бъде ангажимент на отделна политическа партия, ляво, дясно или центристко правителство, или отделна държавна личност. Интеграция на ромите трябва да бъде държавна политика на всички правителства, докато започне да се усеща, че ромите наистина са граждани на България и получават равен старт в живота във всичките му аспекти – право на образование, право на труд, право на развитие и усъвършенстване! Възможностите, които стоят пред ромите и българите, не са еднакви! Ромите са зад стартовата линия, а българите много пред нея! Това трябва да се промени! Всеки български гражданин трябва да има равен старт и еднакви възможности за образование и работа!”, категоричен бе Константин Пенчев. Бившият висш магистрат изтъкна, че България има закони за равенство, които обаче не гарантират на хората равни възможности. Той подчерта, че е важно гражданските организации да допринасят за процеса на ромската интеграция, но че няма как държавата да прехвърли отговорността си за разрешаване на проблемите на определена социална група върху гражданския сектор. „Държавата не трябва да абдикира от задълженията си”, каза Омбудсманът на студентите по Социология, Публична администрация и Местно самоуправление, които уважиха публичната лекция с присъствието си.

Преди края на срещата присъстващите помолиха Цонко Цонев да представи практиката си  пред Сдружението на общините в република България, за да може повече кметове да взаимстват от добрата практика.

Публичната лекция се осъществи в партньорство между СУ “Св. Климент Охридски” и “Асоциация Интегро”. Проявата беше част от цикъла “Публични лекции на популярни личности за ролята на равноправното гражданство за постигане на сплотено общество” по кампанията “Благодарим ти, кмете!”, която е част от европейската кампания REACT на европейската ромска мрежа ERGO.

Comments are closed.