Добрина Чешмеджиева обучава ромски студенти

Водещата на едно от предаванията с най-висок рейтинг у нас,  “Референдум” по БНТ 1, се срещна с 10 ромски студенти във Велико Търново по повод дискусиите, които подготвят младите роми в 4 региона в страната по кампанията “Благодарим ти, Кмете!”.

Младите хора планират да организират дискусии в 4 града в страната. Като целта на тези срещи е да се даде възможност за един сериозен разговор на местно ниво относно процесът на ромското включване и отговорността на институциите, медиите, гражданското общество, гражданските организации, медиите и самите роми.

Добрина Чешмеджиева се запозна в детайли с кампанията REACT, която се изпълнява на европейско ниво, и “Благодарим ти, Кмете!” – на национално ниво. Тя помогна на младите роми да вникнат в същността на провеждането и участието в публичен дебат, какъвто е форматът на “Референдум”. Чешмеджиева се обърна с практически съвети към студентите относно подготовката за участие в дискусия по медиите и самостоятелно гостуване в телевизионно предаване.

В практическата част на обучението Добрина Чешмеджиева раздели студентите на два отбора и успя да пресъздаде дискусия подобна на “Референдум”. Темата на дебата между студентите беше “Ще доведе ли до подобряване на жизнения стандарт на цялата местна общност  премахването на ромските гета?”. Всеки един студент от двата отбора имаше време да изложи тезата си и съответните аргументи към нея. Младите роми бяха ентусиазирани, а емоцията беше неописуема.

В другото практическо предизвикателство Чешмеджиева успя да интервюира всичките 10 ромски студенти по теми, съответстващи на техните специалности, които учат.

След последната сесия Добрина Чешмеджиева поздрави всички студенти и сподели, че е останал приятно изненадана от професионалното поведение на младите роми пред камера и добрата аргументация, които са ключови за добро впечатление и печелене на аудитория.

От своя страна студентите напомниха на Чешмеджиева важната роля на медиите и журналистите в процеса на ромското включване!

Студентите и Чешмеджиева се разделиха с намерението, че това е първа, но не и последна среща.

На чий терен ще бъде следващата срещата на ромските студенти с Чешмеджиева – остава да гадаем!

Всички практически занятия с Добрина Чешмеджиева са заснети с камера и скоро ще бъдат публикувани в сайта!

Comments are closed.