Млади роми направиха преглед на ромите в българския печат

Студентската група по кампанията завърши представянето на медийния мониторинг в страната. През октомври 2010 г. ромските студенти приеха да участват в европейската кампания REACT (www.roma-react.eu), която в България се провежда под мотото „Благодарим ти, Кмете!” от „Асоциация Интегро” и 14 ромски организации в 14 общини (http://integrobg.org/campain/). Докато кампанията на местно ниво се стреми да повишава осведомеността и разбирането на местните власти и на самите роми за отговорността им към ромската интеграция, младите роми приеха предизвикателството да  изследват медийния образ на ромите в българския печат като фактор, формиращ общественото мнение и отношение към ромите и дори повлияващ политиките за това малцинство в нашата страна.

За целта проведоха 7 месечно наблюдение и анализиране на публикациите, свързани с ромите, в следните вестници и таблоиди: „Атака”, „Днес.Бг” (онлайн издание), „Дневник”, „Класа”, „Монитор”, „Новинар”, „Труд”, „Струма”, „Стандарт” и „Черно море”. Изследваните вестници силно се различават по идеологическата си ориентация и по качеството на представяните материали. Така се постигна един по-пълен преглед на периодичните печатни издания, в които ромската тематика заема различно място.

На 13 в гр. Благоевград, в Академичния център “Балкански” на Американския университет в България, те запознаха журналистите и представителите на местната власт от региона с  находките, изводите и нуждите, които извлякохме от нашето изследване. За да чуе резултатите и да изкаже лично мнение пристигна и Областният управител на Благоевград г-н Валери Смиленов. Той внимателно изслуша студентите и добави: “Вие имате пълната ми подкрепа, защото това, което изнасяте е самата истина. Наистина вече не е модерно да се правят новини и измислят събития от неволите на ромите. Медиите трябва да спрат да свързват образа на рома с престъпника, крадеца, убиеца и пр. Медиите трябва да променят отношението спрямо тази тематика”, завърши Смиленов и поздрави всички студенти за добрата работа. Събитието уважиха Радио “Благоевград” (Можете да го слушате ТУКА), местната телевизия “Око” и БНТ “Пирин” (http://www.youtube.com/watch?v=78O0JU3ZkGY). Модератор на срещата беше Деница Сачева.

На 19 септември в гр. Варна, в Областна администрация на Варна студентите се срещнаха за да споделят резултатите от медийния мониторинг с представители на местната власт и местните медии – в. “Черно море”, радио “Варна” (http://radiovarna.bnr.bg/News/Varna/Pages/r6o.aspx), телевизия “Черно море”, БНТ “Море”, като БНТ “Море” отправиха покана към студентите за гостуване на живо в предаване на сателитния канал БНТ “Свят”, Vlastta.com (http://vlastta.com/nivo1.php?id1=&id2=&id3=4127&table=drugi_temi&sluchai=1). На 20.09.2011 в предаването “България Днес” на БНТ “Свят” гостуваше представител на студентската група, за да обясни в подробности цялото изследване и да отговаря на въпросите на водещия. Модератор на срещата беше Елка Кръстева. Срещата на студентите беше уважена и от областния управител на Варна Данчо Симеонов(http://www.vn.government.bg/), който предварително се е запознал с доклада, изводите и призивите на студентите, а именно:

Изводи:

1. Нетърпимо отношение от медийните текстове по отношение състоянието на ромите и самите роми. Наслагва се омраза, неприемане и отхвърляне – както от страна на мнозинството към малцинството, така и обратно.

2. Утвърждават се стереотипите за ромска общност и положението, в което се намира – ромите са представени като заплаха и бреме за обществото, а „ром” или „циганин” се превърна в нарицателно, които се свързват с негативни помисли и последствия.

3. Незадълбочен поглед към ромите и причините, които ги държат в това състояние – липсват задълбочените социални анализи и се отчита конкретния случай. В повечето случаи отсъстват различните по съдържание гледни точки. Иронията и осмиването съпътстват голяма част т медийните текстове за ромите.

Последствия:

1. Голяма част от ромите живеят с чувство за изолираност от българското си гражданството, защото в публичното пространство към тях се подхожда като към чужди и ненужни – отхвърлят се. Това води до липса на осъзнаване на граждански принадлежности – задължения и права.

2. Разединява се обществото. Гетата се капсулират в автономни територии, където законът не работи, а човешките и гражданските права се потъпкват всекидневно. От друга страна, голяма част от обществото не желае да има досег с роми и отхвърля напълно принадлежността им към българското общество.

3. Не малка част от ромите поемат чувството за общата вина, като тази тежест причинява промени в поведението на интегрираните роми – води до страх, срам и отказ от произхода. По този начин тези хора потискат идентичността си в публичното пространство и живеят в постоянен стрес.

Призив към медиите:

1. Да бъдат професионалисти – да спазват етичния кодекс на медиите. Необходимо е да се разработят специфични стандарти за отразяване на малцинствата от журналистите и медиите.

2. Да подхождат с нужните уважение към достойнството на личността и задълбочен поглед при отразяването на случаи, засягащи ромите.

3. Да бъдат търпими в текстовете си, засягащи всички социални групи в обществото, защото е нужно да сме солидарни, сплотени граждани, за да успеем да се справим с трудните времена.

На 27 септември ромските студенти представиха своето изследване в гр. Пловдив в Областната управа. Младите професионалисти се срещнаха с активисти от областта и града. Освен това, представител на студентската група беше включен на живо в ефира на Радио Пловдив, където обясни за медийният миниторинг и отговори на въпросите на водещия. Можете да го слушате ТУКА. Модератор на срещата беше Трендафил Меретев.

Последната презентация на изследването беше на 4 октомври в гр. София, в Представителство на Европейската комисия в България. В столицата дискусията беше по-разгорещена – участие взеха журналисти от национални медии и активисти от почти цялата страна. Дебатираше се основно около свободата на словото и доколко свободата на словото накърнява личното достойнство на голяма част от ромите в България, като се правят обобщения с „ромите”. Модератор на срещата беше Добрина Чешмеджиева, а преди самият дебат Анелия Костова и Огнян Исаев, от студентската група, взеха участие в сутрешния блок на БНР Хоризонт (http://bnr.bg/Audio.aspx?lang=1026#http://bnr.bg/sites/horizont/Shows/Current/BeforeEveryone/Society/Pages/0410romi.aspx). След края на представянето Асоциация Интегро връчи грамоти за честно и ползотворно отразяване на ромската проблематика на репортерите на Vlastta.com Ирина Карпузанова  и Сашо Марков от в. “Струма”. Няколко дена по-късно двама души от студентската група взеха участие в предаването „Часът на Милен Цветков” по Нова ТВ – http://www.youtube.com/watch?v=JmAtJhpbrZc.

С участието си в предаването по Нова ТВ студентите приключиха цикъла от презентации на медийния мониторинг, който направиха с подкрепата на Илона Томова от БАН. През ноември част от студентите ще представят изследването си и в Брюксел, където ще участват в заключителната среща по кампанията „Благодарим ти, Кмете!”.

Comments are closed.