Асоциация Интегро

Новини

 Важни новини

Oтворено писмо на жени и майки за проявите на расизъм от трибуната на НС

април 30
13:20 2015
ДО  Г-Н РОСЕН ПЛЕВНЕЛИЕВ
ПРЕЗИДЕНТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
ДО  Г-ЖА ЦЕЦКА ЦАЧЕВА 
 ПРЕДСЕДАТЕЛ НА 
 43 – ТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ 
ДО  Г-Н БОЙКО БОРИСОВ 
МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ 
НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
ДО Г-Н ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ПГ НА ПП ГЕРБ
ДО Г-Н НАЙДЕН ЗЕЛЕНОГОРСКИ И 
Г-Н РАДАН КЪНЕВ,
СЪПРЕДСЕДАТЕЛИ НА ПГ „РЕФОРМАТОРСКИ БЛОК”
ДО Г-Н БОРИСЛАВ БОРИСОВ
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ПГ НА ПП АБВ
КОПИЕ ДО:
Г-Н МАРТИН ШУЛЦ
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ЕП
 
Г-Н ЖАН-КЛОД ЮНКЕР
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ЕК
Г-Н ДОНАЛД ТУСК
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪВЕТ
Г-Н ТУРБЬОРН ЯГЛАНД
ГЕНЕРАЛЕН СЕКРЕТАР НА СЪВЕТА НА ЕВРОПА
Уважаеми г-н Президент,
Уважаема г-жо Председател на НС,
Уважаеми г-н Министър председател,
Уважаеми господа Председатели на Парламентарните групи на ПП ГЕРБ, „РБ” и ПП АБВ,
С настоящето писмо, ние, БЪЛГАРСКИТЕ ЖЕНИ И МАЙКИ,  които се чувастваме дълбоко възмутени и засегнати от проявите на расизъм от трибуната на Българското  Народно Събрание срещу ромската общност през последните месеци, се обръщаме към Вас с искане да не допускате никога повече грубото погазване на Конституцията  и законите на Репубкика България по отношение на човешкото достойнство!
Чувстваме се омерзени от редица изказвания на български депутати,  които, използвайки най-висшата трибуна в Република България, необезпокоявано сипят реч на омразата по отношение на български граждани от ромски произход.
Вие, госпожи и господа, приемате ли за нормални квалификации по отношение на ромската общност  от рода на „…нагли, самонадеяни и озверели човекоподобни…”, „…жени с инстинкти на улични кучки…”, „…полуживотни…”, „…изгубеното звено между неандерталеца и хомосапиенс”?
Ако сте ги забравили, можете да ги намерите в парламентарните стенограми от 17.12.2014 и 11.03.2015.
Разберете, госпожи и господа, допускайки изричането на подобни думи от своята трибуна, българският Парламент достигна най-ниската точка на падението си!
Ние не можем да забравим и не приемаме за нормален такъв език, а като загрижени граждани за демокрацията в държавата изискваме от вас и вие да не го забравяте и да не го допускате!
Липсата на реакция от ваша страна ни тревожи дори повече от враждебното слово, леещо се от парламентарната трибуна! Кой, ако не вие, ще спре ширещия се съвременен расизъм в обществото!?
Нито ние, нито вие трябва да толерираме мълчаливо налагането на понятия като „ромска престъпност”, „…циганите са подчовеци и паразити…”  като норма на обществено-политическия дискурс в България.
Ромската общност е носител на многовековна история и култура и не заслужава да бъде охарактеризирана единствено през призмата на негативни социални проблеми и процеси!

Ние сме жени от ромската етническа група и не смятаме, че влизаме в квалификациите на тези депутати с претенции за патриоти. Напротив, смятаме, че с уменията си, начина си на живот и с ценностната си система сме достойни граждани, които, освен че възпитаваме общочовешките добродетели  в децата си, работим и допринасяме за развитието на цялото българско общество. Ежедневно полагаме услия да опазим себе си и децата си от ефектите, породени от ширещата се в публичното пространство реч на омразата срещу нашата общност, разпрострянявана от политически и обществени личности чрез медии, социални мрежи и интернет форуми.
Разбирате ли, че езикът на омразата превърна ромите от „strangers” (странници) в „dangers” (опасност)!
Вече дори децата ни, госпожи и господа, са възприемани като неблагонадеждни и незаслужаващи доверие граждани!  Как искате тогава те да се чувстват като част от нацията?! Какво правите вие, за да осъзнаят, че България е домът им и че са важни толкова, колкото всяко друго българско дете?!
Не мизерните социални помощи създават чувство за принадлежност, а отношение, което поставя на първо място ценноста на всеки български гражданин!
Смятаме, че липсата на институционална реакция срещу проявите на расизма ще доведат до още по-голямо разединение в обществото ни.
Не приемаме факта, че нито една от представляваните от Вас институции не заявява официално своята позиция, за да се разграничи и осъди подобен омерзителен език по отношение на български граждани!
Не искаме нито една политическа сила да експлоатира темата за езика на омразата към ромите, с цел да придобие политически дивиденти от това.  Това е вредно толкова, колкото и самият език на омразата!
Очакваме от вас:
1.Представляваните от Вас институции да излязат с официална позиция, осъждаща расизма и речта на омразата, проповядвана от парламентарната трибуна.
2.Да се прилагат стриктно правилата и наказанията, разписани в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание – Глава 12, раздел II и III.
3.Да се предприемат необходимите законодателни и изпълниелни мерки за недопускане разпространяването на реч на омразата чрез медии, интернет, публични прояви и др.
07.04.2015г.
Сподели

Подобни публикации