Асоциация Интегро

Новини

 Важни новини

Ученици се събраха в град Русе за финалният форум по дебатиране

Ученици се събраха в град Русе за финалният форум по дебатиране
септември 02
15:33 2014

На 3-ти юни (понеделник) се проведе финалният форум по дебати във формат „Карл Попър” в град Русе, в сградата на Общинска администрация под егидата на Областният управител Стефко Бурджиев. Петнадесет отбора от петнадесет различни средни училища от Североизточна България се събраха в град Русе, за да участват във финалният форум по дебатиране. Преди това са проведени дебати в различни областни градове, отново под егидата на областните им управители, като градовете бяха Варна, Разград и Шумен.
Финалният дебат, който се проведе на трети юни в зала „Свети Георги” в общината, беше със състезателен характер. В девет часа, официално форумът беше открит с приветствено обръщение от стара на Господин Бурджиев. В обръщението си Бурджиев подчерта, че изключително се радва, че вижда млади хора, които мислят критично и имат отношение към случващите се събития в България и към теми, които са доста сензативни и актуални не само за България, но и за Европа и света.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
В надпреварата участваха четиридесет и пет ученици, които в продължение на един месец усилено се подготвяха за дебата по темите си. Темите на дебата бяха предложени от ръководителите на клубовете по извънкласни дейности, към който е и „Клуб дебати”, създадени от Асоциация Интегро, и привлякоха вниманието на местните медии и на служителите на администрацията на Община Русе. От предложените теми по жребии бяха избрани следните: „Човекът е най-големият враг на природата”, „Изоставянето на деца в социални домове е оправдано”, „Политиците са виновни за сегашното положение на България”, „В България има гражданско общество”, „Интернет трябва да бъде забранен за деца”, „България трябва да върне смъртното наказание”, „Респектът към учителите от страна на учениците е загубен”. Победители на форума станаха учениците от клубовете по дебатиране от следните училища: на първо място отборът по дебатиране към СОУ „Паисий Хилендарски” град Сливо поле, които отрицаваха тезата „България трябва да върне смъртното наказание”, на второ място отборът към ПГМСС „Никола Вапцаров” село Средище, отрицаващи тезата „Изоставянето на деца в социални домове е оправдано”, а на трето място СОУ „Христо Ботев” град Кубрат – утвърждаващи тезата „В България има гражданско общество”. Те получиха грамоти за своите училища и символични подаръци.

Идеята на клубовете по дебатиране е премахване на бариерите при мултикултурното общуване между ученици с различен етнически произход от средните училища, както и развиване на критичната и аналитична мисъл на младежите. Освен това една от главните цели на програма е младежите от ромски произход да се насърчат да продължат образованието си и след завършване на средно образование.

Събитието беше отразено от БНТ2 Русе. За да видите отразеният материал кликнете тук.
Дебатите са част от дейностите, които Асоциация Интегро съвместно с фондация „Българо-Американско общество” реализира по проект „Да направим средното училище достъпно и привлекателно за ромските младежи от селските региони”.

Сподели

Подобни публикации

Намерете ни във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Партьори и Донори