Асоциация Интегро

Новини

Студенти се запознаха с кампанията „Благодарим ти, Кмете!“

март 25
21:17 2015

На 23 октомври в град Разград 10 ромски студенти от различни университети в България се събраха на работна среща за обсъждане плана на кампанията „Благодарим ти, Кмете!”. Кампанията е част от международната кампания „REACT” и ще стартира в началото на ноември в осем области на страната.

Тя има за цел да адресира необходимостта от нов ракурс към ромската интеграция, при която ромите да се разглеждат като граждани, които носят потенциал и допирнасят за развитието на местното общество.

Ромските студенти ще имат важна роля в кампанията, защото чрез тях ще се чуе гласът на младите и образовани роми, които ще призоват публичните власти от всички нива да координират действията си, за да могат най-сетне да реализират приетите за ромите стратегии и отчетат реални резултати. Студентите също така се канят да породят критичен дебат за ролята на предразсъдъците и стереотипите за социалното изключване на ромите от различните сфери на обществото. Те ще привлекат за каузата си видни личности от българското общество, които ще изнесат публични речи в различни университети, за да се разшири разбирането и привлече подкрепата за ромската интеграция от най-прогресивните членове на обществото ни – българските студенти. Ромските младежи предвиждат да проведат в предизборния период и дебати с участието на кандидатите за кметове в целевите общини.

На първата си работна среща младежите изработиха свой оперативен план на кампанията, разпределиха си задачите, обсъдиха възможните трудности, които може да срещнат в хода на кампанията. Те получиха и консултации как да извършат мониторинг на медийни публикации, които водят до затвърждаване на предразсъдъците към ромите и ограничават обществената подкрепа за интегрирането на ромите в българското общество.

 

Сподели

Подобни публикации