Асоциация Интегро

Новини

Позиция от Национална Коалиция Интелект относно уволненията на роми – служители в Община Каварна

февруари 10
16:41 2016

Община Каварна е известна не само в България, но и в Европа с положителния си модел за интеграция на малцинствата. През годините общината е посетена от много представители на Европейската Комисия, Съвета на Европа, посланици на САЩ, Великобритания, Франция и други, за да се запознаят с подходите и методите на работа, довели до добри резултати и да ги популяризират в национален и международен план.

За съжаление, новото ръководство на Община Каварна предприе действия, с които прекъсва този положителен процес. Първото действие е закриването на отдела за интеграция на малцинствата, който работи успешно в продължение на 12 години, последвано от уволнение и на неговите служители. В допълнение, общината изведе двамата си здравни медиатори от централната сграда на общината, ограничавайки достъпа на ромите до централната общинска администрация.

Национална Коалиция Интелект е разтревожена от тези негативни тенденции в Община Каварна и призовава местните власти да не прекъсват позитивното развитие на местната ромска общност, както и да адресира всички възникнали предизвикателства в диалог и сътрудничество с гражданите си роми.

 Даниела Михайлова, съпредседател на НК Интелект
Д-р Стефан Панайотов, съпредседател на НК Интелект

Сподели

Подобни публикации