Асоциация Интегро

Новини

Екипът на програма РОМАКТ – България организира и проведе обучение „Подходи за работа в и с ромска общност”

януари 03
16:50 2018

Екипът на програма РОМАКТ – България организира и проведе обучение „Подходи за работа в и с ромска общност”, предназначено за специалисти от широк кръг професии –служители на общински администрации, социални работници, учители, здравни специалисти, специалисти по етнически и интеграционни въпроси, полицейски служители, специалисти от Бюрата по труда и други, които участват пряко в изпълнението на общинските планове за социално приобщаване на маргинализираните роми на местно ниво.
20171030_140440

Обучението бе организирано в два основни модула: първи модул се проведе на 30 октомври – 1 ноември в град Пловдив, а вторият се проведе на 29 ноември – 1 декември в град Велико Търново. За двата основни модула беше сформирана група от 25 участници. Поради високия интерес към модулното обучение екипът на РОМАКТ организира още едно, извънредно обучение по темата. Извънредното обучение се проведе от 6 декември до 9 декември в град Пловдив за 35 участници.  Всички участници получиха и по един комплект от материали за четене и самоподготовка, както и възможност за самостоятелна проверка на придобитите умения и знания чрез он-лайн тест.

20171129_152216

Интересът към това модулно обучение беше изключително голям, а участниците бяха възхитени от подбраните теми и подходите на обучителите. Причината е, че то бе подготвено и организирано в отговор на изразената от различни специалисти потребност да придобият допълнителни знания и умения в работата си със социално изключени лица и маргинализирани групи от ромската общност. Темите бяха разработени съобразно техните нужди, затова и всеки от участниците получи полезни знания и умения за своята работа.

Общата цел на обучението бе да помогне на специалистите да повишат своята осведоменост и разбиране относно културната и социална организация на ромската общност, да подобрят уменията си за по-ефективна подкрепа на социално изключените индивиди, семейства и групи от ромската общност.

Темите баха разнообразни и включваха теми като: Разбиране за различните култури; Развитие на интеркултурна сензитивност; Осъзнаване и деконструкция на стереотипи и предразсъдъци; Емпатия и комуникация, Исторически аспекти на изграждането на ромската общност; Съвременни ромски политики; подходът РОМАКТ и др.

След края на втория модул в град Велико Търново, учстници в обучението споделиха какво е било ново и полезно за тях и какво биха използвали в тяхната работа:

silviaСилвия Ангелова от Община Борован, сподели, че обучението й е дало полезни знания за различните култури и как да разбира потребностите на различните хора за да намери най-подходящия подход за работа с тях. Същото споделя и Мирена Методиева, учител в детска градина в с. Борован и казва, че трябва да има повече такива обучения, в които да участват повече учители. Така, те ще могат да обогатят своите знания и умения за работа с децата и с техните семейства.vaska

Васка Цвяткова, социален работник от гр. Пещера, смята, че е много полезна обмяната на опит с колеги от различни области и че би било добре да има още такива обучения за да се запознават участниците с иновативни подходи и начините им на прилагане в практиката.

petarПетър Костадинов, кмет на с. Горно Александрово, община Сливен, споделя, че за него всички теми са били много интересни, но за изключително полезни намира темата за културните особености на групите в България, както и емпатичния подход при адресиране на проблемите .

Заключителният модул ще бъде еднодневен семинар за споделяне и представяне на обучителните постижения с представители на институции и граждански организации. Той ще се проведе на 15 декември в град София. Преминалите всички модули и специално разработения он-лайн тест ще получат сертификат от програма РОМАКТ.

Сподели

Подобни публикации