Асоциация Интегро

Новини

„Демографски Армагедон“ – отворено писмо

март 25
21:18 2015

На 21 ноември 2010г. в сутришният блок на БТВ „Тази сутрин” гост беше Красимир Каракачанов, а темата на деня беше „Демографски армагедон – българите изчезват през 2050г.” Основната тема на дискусията, между водещите на предаването Виктор Николаев и Ана Цолова и гостът Красимир Каракачанов, беше намаляването на броят на етническите българи, но основният фокус беше насочен отново към ромите. Относно това предаване Огнян Исаев бакалавър по журналистика и Лилия Макавеева магистър по Социални дейности написаха отворено писмо, с което заявиха желанието си да не се излъчват подобни „сензационни” предавания, които увеличават междуетническото напрежение в обещството. Писмото беше изпратено до БТВ по електронен път.

 

ДО ГОСПОЖА ВИКТОРИЯ ПОЛИТОВА, ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ДИРЕКТОР НА БТВ

ДО ГОСПОЖА ЛЮБА РИЗОВА, ГЛАВЕН РЕДАКТОР НА „НОВИНИ И АКТУАЛНИ ПРЕДАВАНИЯ” В БТВ

ДО ГОСПОЖА АННА ТОДОРОВА, ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ПРОДУЦЕНТ НА „ТАЗИ СУТРИН” ПО БТВ ДО ГОСПОДИН ВИКТОР НИКОЛАЕВ, ВОДЕЩ НА ПРЕДАВАНЕТО „ТАЗИ СУТРИН” ПО БТВ ДО ГОСПОЖА АННА ЦОЛОВА, ВОДЕЩ НА ПРЕДАВАНЕТО „ТАЗИ СУТРИН” ПО БТВ

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ПОЛИТОВА,

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО РИЗОВА,

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ТОДОРОВА,

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН НИКОЛАЕВ, УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ЦОЛОВА,

Отново сме провокирани да напишем писмо до Вас от сутрешното предаване на БТВ „Тази сутрин”, разглеждащо темата „Демографски армагедон – българите изчезват през 2050 г”, излъчено на 23.11. 2010.

С ясното разграничение от това да ви даваме съвети, смятаме, че професионалната журналистика, при разглеждане на конкретен случай, се уповава на поне две различни гледни точки. Изключително сме разочаровани от факта, че обществена медия като БТВ си позволи дискусия само с една гледна точка по конкретната тема, която засегна и проблемите с ромското малцинство у нас.

Провокирани сме от факта, че освен в горецитираното предаване и в други предавания с ромска тематика на сутрешния блок на БТВ, за участие в дебатите и дискусиите се канят лица, които нямат експертиза и отношение към разрешаването на проблемите на ромите. Не разбираме защо предпочитан гост по ромски теми в студиото е Красимир Каракачанов, а в същото време липсва представител на ромската общност или експерт по ромския въпрос. Ние предполагаме, че екипът на „Тази сутрин” проучва запознатостта на участниците си по дадена тема преди да ги покани да дискутират по нея, разбира се, ако иска да има ползотворен дебат. Вярваме, че студиото на БТВ не е трибуна за безплатна лична реклама на определени политици и място, откъдето се нагнетява социално напрежение.

За жалост, останахме учудени и от думите на госпожа Анна Цолова, която прави грешните констатации – „ромите раждат безразборно” и „дискриминацията е бизнес за ромите” и др. Не смятате ли, че подобен род изказвания допринасят за негативното и предразсъдъчно отношение към ромската общност? Не си ли давате сметка, че една голяма част от ромите просто приемат това отношение към себе си като нещо естествено и се държат в обществото така, както се очаква от тях? А така не се помага за социалното им приобщаване със сигурност. Ние очакваме социално отговорна медия като БТВ да не толерира подобен род изказвания от страна на своите журналисти, защото те до голяма степен влияят и формират общественото мнение у нас. Защо не искате да повярвате, че в България съществува социална дискриминация към нас, ромите, закрепена не в нормативни актове, а породена от съществуващата обществена идеология, която приема ромите за малоценни социални същества, представляващи заплаха за социалния ред и сигурност на всяка държава.
Ние сме образовани роми, вероятно от „белите лястовички” или от тези 10-15 %, за които бе споменато в предаването от 23.11. 2010. Но какво от това като сме образовани? Нима смятате, че сме приети без предразсъдъци и ни си дава шанс да се чувстваме горди от факта, че сме успели да се образоваме? След едно такова предаване като това от 23.11. 2010, при което на цялата българска общност бе внушено, че ромите са „скакалци”, които единствено смучат социалните фондове, как мислите гледат на нас нашите съседи и познати – нероми?

Също така смятаме, че констатациите от рода „ромките раждат по 6 или повече деца” са архаични и не отговарят на действителността. Ако си направите труда да поканите и други експерти, анализирали демографското развитие в нашата държава, ще видите, че няма бум на ромската раждаемост, напротив, и тя е намаляла както при останалите етнически групи в нашата държава. Ще видите, че преобладаващият модел за ромско семейство е с до 3 деца, което говори, че няма много многодетни майки – ромки, които раждат само за да изконсумират социалните фондове. Да не говорим, че в страната не се събират данни, които да показват какъв процент от социалните фондове отиват при ромите и абсолютно тенденциозно и социално безотговорно е твърдението на вашия гост Каракачанов, че 60 % от социалните фондове се изконсумирват от роми.

Това наше писмо не е плод на някакво желание да попаднем в обектива на вашата медия, нито искаме да ви вменим вина. Но недопустимо е с подобен род предавания да продължи да се поддържа сегашното статукво, когато вместо критичен дебат по въпросите за ромите на обществото се внушават страх от ромска инвазия.

Ние очакваме от медия като вашата да повдига критично въпроси, свързани с проблемите, които стоят пред ромската общност и професионално да подходи при адресирането им, а не да внушава страх и да вменява вина на ромите за провала на тяхната интеграция. Защо поне веднъж, когато показвате незаконните постройки в ромските квартали, не запитате критично защо в ромските квартали улиците са порутени и няма изградени градинки, детски площадки и клубове? Предлагаме ви да „обуете” поне веднъж обувките, в които сме обути ние – ромите, без значение дали сме образовани или не, за да усетите негативизма, с който се отнасят към нас навсякъде. Предлагаме ви да направите нещо повече и да превъзмогнете собствените си разбирания и виждания за ромите и да се опитате да погледнете на нас, ромите, като на неизползван човешки потенциал, а не като тежест за обществото. Само така вашите предавания ще започнат да допринасят за преодоляването на негативните стереотипи, нагласи и предразсъдъци към нас, ромите, без значение дали сме или не сме с образование и няма да нагнетяват социално напрежение. Защото, харесва ви или не, ние ромите, образовани или не, имаме човешко достойнство и сме български граждани и част общество.

Вярваме, че наистина сте медията, която дава всички гледни точки и ще се вслушате и в нашия глас, за да дадем отговор на някои от въпросите, повдигнати в предаването от 23.11. 2010.
Подписали писмото:

Лилия Макавеева, магистър по Социални дейности

Огнян Исаев, бакалавър по журналистика

 

Сподели

Подобни публикации