Асоциация Интегро

Новини

Асоциация Интегро стартира кампания за подкрепа на ромски деца, бягащи с майките си от войната в Украйна

април 12
22:49 2022

Руската военна инвазия в Украйна постави в риск живота на милиони невинни украински граждани. Десетки държави, стотици граждански организации и доброволци обединиха усилия и помагат вече почти два месеца на бягащите от войната жени и деца да намират подслон и сигурност далеч от родните им домове.

uk

  Сред бягащите от ужасите на войната са също ромски жени и деца от Украйна, които, поради традиционно съществуващи към ромската общност  стереотипи и предразсъдъци, по-трудно намират радушен прием и сигурно убежище в съседните държави.

Хиляди от тях са пристигнали в Молдова, където са настанени в пригодени за настаняване центрове заедно с други малцинства или само с други роми, но никога смесени с етнически украинци.

Условията за живот в центровете за роми и други етнически малцинства са лоши, а в центровете, където са настанени само роми – ужасяващо лоши. Те са настанени в зле отоплявани общи помещения, без бани, с оскъдна храна с лошо качество за възрастните, а подходяща храна и санитарно-хигиенни материали за бебета и малки деца просто няма. Положението на стотици ромски жени и деца е усложнено още повече поради липсата на документи за самоличност.

uk

  Призив за подпомагане на ромите-бежанци от Украйна в Молдова е разпространен от Европейската Мрежа на Ромските Организации от Местно Ниво – ERGO. В отговор на този призив Асоциация Интегро мобилизира ромски организации и активисти и съвместно с Център Амалипе инициира кампания „Да подадем ръка на невидимите деца на украйна“ за подпомагане на майките, бежанки от Украйна и техните деца, намиращи се в безизходица в Молдова.

За целите на кампанията двете организации стартираха набиране на средства чрез дарителска платформа, управлявана от Фондация BCause. Набраните средства ще бъдат използвани единствено и само за закупуване на храна и хигиенни материали за децата и техните майки. В допълнение, местните организации и активисти от България набират храни и хигиенни продукти за деца от различни възрасти, които ще бъдат доставени в Молдова с транспорт, разходите за който ще бъде покрит от Асоциация Интегро, Център Амалипе и Тръст за Социална Алтернатива.

Всеки, който желае, може да подкрепи децата чрез дарение през дарителска платформа, която ще бъде публиувана по-късно, или като изпрати на адреса на Асоциация Интегро следните храни и продукти:

Деца и бебета:

Адаптирано мляко за кърмачета(!!! остра нужда)

Бебешки пелени

Бебешка храна – пюрета, каши

Обувки, дрехи, бельо за деца от 0 до 14 години

Лекарства за бебета и деца (болкоуспокояващи, ректални лекарства, капки за уши и нос)

 

Храна:

Слънчогледово олио или зехтин

Мляко на прах/сухо

Зърнени храни (ориз, булгур, елда, овес)

Бисквити, сладки, кроасани

Енергийни блокчета, зърнени блокчета

Макарони

Брашно

Сушени плодове

Разтворими супи

Спагети за бързо приготвяне

Консерви от месо, риба, зеленчуци, плодове

Захар

Сол

 

Медицински и хигиенни продукти:

Комплекти за първа помощ

Болкоуспокояващи и релаксанти

Бинтове

Медицински ръкавици

Памперси за възрастни

Инсулинови спринцовки

Сапун

Прах за пране

Четки за зъби и паста за зъби

Сподели

Подобни публикации