Асоциация Интегро

Новини

„Асоциация Интегро“ се включи в редица събития по повод 25-тата годишнина от падането на Берлинската стена.

април 30
11:56 2015
На 5 – 6 ноември 2014г.,  в столицата на Белгия, Брюксел, бяха проведени редица събития, по повод 25-тата годишнина от падането на Берлинската стена, която разделяше Западна от Източна Европа.
Денят 9-ти ноември  бележи една нова,  разширена Европа на базата на основните ценности на ЕС,  като демокрация, човешки права и социално включване.
По този повод, ERGO Network организира няколко значими събития, за да привлече общественото внимание към съществуващите физически и психологически бариери пред ромите.
В събитията се включиха представители на граждански организации от България, Чехия, Македония, Испания, Албания, Германия, Унгария, Испания, Италия, Румъния и др.
На 5-ти ноември, на площада пред Европейския парламент,  се проведе  фото изложба, която премина под мотото „Свободна Европа“.  Изложбата  имаше за цел да покаже случаи на издигнати, както  физически, така и психологически стени срещу ромите.

 
На 6-ти ноември в Европейския парламент се проведе публично изслушване, под егидата на Сорая Пост, член на Европейския парламент. По време на изслушването „Асоциация Интегро“ представи мониторинг на печатните и електронни медии в България, както и мониторинг на прилагането на  българското законодателството за предотвратяване на речта на омразата. Всички участници изразиха тревога от нарастващият антициганизъм, който се явява фактор, спъващ интеграционните политики и програми, насочени към ромското малцинство.
Едно от най-силните послания, който отправи евро депутата Сорая Пост, бе, че е крайно време Европа да приеме антициганизма, като специфична форма на расизъм.
Сподели

Подобни публикации