Асоциация Интегро

Новини

Георги Лозанов: „Нужни са повече роми в българските медии“

март 25
20:30 2015

На 16 март, като част от кампанията „Типични роми…?” на ЕРГО – европейска мрежа на ромските организации от местно ниво, бе организирана кръгла маса на тема „Ролята на професионалната журналистика в изграждането на едно общество за всичко”. Форумът се състоя в Информационния център на ЕС в София и бе открит от Георги Лозанов – експерт по медии и журналистика.

На срещата бяха обсъждани въпросите за дискриминацията срещу ромите, социалното им изключване и ролята журналистиката и медиите в процеса на ромската интеграция. По време на срещата Лилия Макавеева, председател на ЕРГО, сподели, че е необходимо да се променят не само условията за живот на ромите, но и стереотипите за тях да се разчупят. Георги Лозанов обясни на срещата каква трябва да бъде ролята на журналистика в целия процес на ромското включване. Според него процесът за интеграция в България е катастрофален. „Може би е необходимо да си зададем въпроса от къде идват проблемите, възпрепятстващи процеса на интеграция. Те са свързани с трудностите на модернизацията на българското общество. Ромското включване е процес, при който трябва да има взаимодействие между двете страни. А не процес на чакане за интегриране. Извън малцинствата, държавата също има отговорност, както гражданските общества и медиите. Социалните процеси, в повечето случаи, се задвижват от влиянието на медиите. Има три основни начина, които могат да допринесат за промяната на хода на процеса на интеграция – ритуализация, генерализация и представителност на ромите в българските медии.

На кръглата маса Алексей Пампоров, социолог от Институт Отворено Общество, представи изследване за това в кои медии попадат най-често ромите и как те са представяни.

Андрей Слабаков и Цонко Цонев, кмет на Каварна, говориха за ролята на гражданското общество и професионалното отношение на институциите у нас към наболелия проблем. Преди края на срещата бяха обявени и резултатите от конкурса „Най-предразположен кмет за работа и диалог по проблемите на ромите”. За „Най-предразположен кмет на община за работа по проблемите на ромите” бе избран Цонко Цонев, а за „Най-предразположен кмет на район за работа по проблемите на ромите” бе избрана Антоанета Апостолова, кмет на столичния район „Слатина”.

 

Сподели

Подобни публикации