Асоциация Интегро

Новини

„Типични роми…?“ приключи успешно

март 25
21:11 2015

Успешно приключи международната кампания на ЕРГО в България. У нас дейностите се провеждаха от регионалните младежки групи и доброволци на Асоциация “Интегро”.

В началото на кампанията доста от доброволците, които реализираха дейностите на местно ниво, бяха изключително не амбицирани да работят. Първо, защото това, което кампанията адресираше беше доста стандартно и клиширано. Цялото общество е чувало за дискриминация, стереотипи, предразсъдъци.

Но при самото планиране на дейности и в случването на самите кампании по места – мотивацията беше на много високо ниво. Проведоха нестандартни дискусии, ролеви игри, дейности и др., които хората до сега не са виждали да се правят от роми. Имаше много иновации. Всъщност иновациите направиха кампанията в България по-успешна от очакваното. За първи път се проведоха дискусии с медиите за стереотипите. Проведоха се разговори за ролята на журналистите в процеса на ромската интеграция. Проведоха се конкурси съвместно между роми и българи.

гр. Пазарджик – проведе се конкурс за рисунка “Моята първа пролет”, в който взеха участие ученици от 1-4 клас, от три училища – сегрегирано, смесено и чисто българско. Идеята беше да се покаже, че въпреки различията между децата, те имат едно и също усещане и виждане за пролетта, както и за другите неща от живота. В дейността активно съдейства община Пазарджик, в лицето на служители, съветници и трите училища. Оценител на картините беше художник от Пловдивския университет..

гр. Кюстендил – беше организирана дискусия и ролева игра за предразсъдъците, в която взеха участие младежи, граждани на града и журналисти. Няколко младежи бяха маскирани, а присъстващите трябваше да определят какви са те само по външния им вид. И те ги определиха по външния им вид. Всъщност се оказа, че те не са такива, каквито ги показва външния им вид. Така на всички беше казано и показано, че все още човека определя другия до него само по външния му вид, т.е. без да има пълна информация за него.

гр. Върбица – беше избрана “Miss учителка Typical Roma”. Избраха я всички ученици по време на тайно гласуване. След обявяване на резултатите, победителката прочете пред учители и ученици информация за кампанията. Също така ученици раздадоха мартеници на служителите на институциите в града с брошури за кампанията. Днес училището работи по-активно за интеркултурното развитие и включва все повече ромски младежи в проектите, които реализира.

Варна – в центъра кв. Аспарухово имаше безплатно мерене на кръвно. А на всяка дама, която си е измерила кръвното при доброволците, се даваше по един карамфил. Посланието на кампанията беше “Ромите можем да бъдем кавалери и добри граждани”. И наистина много от хората бяха приятно изненадани. Измери се кръвното на близо 15о варненци. Имаше репортаж по местната ТВ. След това дадохме интервюта в няколко радиостанции. Доброволците взеха участие в сутрешните блокове на двете телевизии в града. Имаше 4-5 публикации в местните вестници за кампанията.

Разград – имаше поетична вечер. Целта на дейността бе да покаже, че сред ромите има и интелектуалци.

Национално ниво – проведе се една ползотворна кръгла маса свързана с медиите, където спечелихме публични личности за каузата – Андрей Слабаков и Георги Лозанов. Това изобщо не е малко, защото в бъдеще, в подобни кампании можем да ги използваме като посланици и партньори в съвместни дейности. На кръглата маса бяха направени важни забележки към държавните институции, българските медии и обществото като цяло. И то не от кого да е, а от самия Лозанов.

“Кампанията като цяло в страната беше успешна. Но най-важното е, че ние видяхме партньори в лицата на много граждани и медии. Не знам защо, но според мен до този момент са се използвали едни и същи методи за контакт с медиите и за привличане на внимание. И другото, което е – до сега не съм чувал в кампании на роми да участват българи (обикновени граждани) или да бъдат въвлечени в дискусии. Това беше много приятна изненада за мен лично. Защото много обикновени граждани ни се радваха и ни подкрепяха. И всъщност установявам, че всички организации работят за ромската интеграция в българското общество, което всъщност не знае нищо за ромите, защото е получавал информация за тях само от медиите и затова има само негативни стереотипи. С няколко думи – никой не работи с мнозинството. Не им се показват можещи хора и реализирани. Всички работят само с ромите. Тази кампания имаше малък бюджет, но това не попречи да се постигне нужния ефект – част от гражданите и медиите да осъзнаят, че стереотипите са голяма пречка в процеса на ромската интеграция. От тук нататък на нас ни остава да продължим това, което сме започнали по време на кампанията – до показваме добри модели, които масата от хора не вижда. Много от участниците-доброволци в кампанията са съгласни и за напред да имаме съвместни дейности за продължаване на тази политика към обществото, било то и на доброволни начала. По време на кампанията посетих Каварна и район “Слатина” по инициативата за избор на най-предразположен кмет за работа по проблемите на ромите. Аз съм изключително щастлив, че се натъкнахме на Цонко Цонев, защото до този момент никой не го е промотирал, като добър модел за работа с ромите. Ние имаме уникалната възможност да работим с него, защото той е готов за съвместни действия не само на местно, но и на национално и международно ниво. Показва готовност за включване в каузата, а за нас е важно да имаме публично личност като него. Колкото до кметицата на район “Слатина” – определено в нейно лице имаме сериозен бъдещ партньор, на който можем да разчитаме и също можем да промотираме, като човек с иновации. Най-накрая, но не на последно място бих искал да кажа, че тази кампания е живо доказателство как с никакви пари може да се постигне много, стига да се работи активно и конструктивно с ново виждане и нови идеи” , са думите на Огнян Исаев, национален координатор на кампанията за България.

Кюстендил – участваха около 10 младежи, в реализацията на дейностите участваха и доброволци от Сдружение “ЛАРГО”. Координатор в Кюстендил беше Галина Николова.

Пазарджик – участваха около общински служители, общински съветници, преподавател от Пловдивския университет децата от три училища. Координатор в Пазарджик беше Минко Минков.

Върбица – ученици и учители взеха участие в дейностите. Координатор във Върбица беше Лейзан Мехмедалиева.

Варна – младежи, здравен медиатор, общественици и журналисти участваха в дейностите. Координатор във Варна беше Николай Николов.

Разград – в поетичната вечер участие взеха 20 дейци на културата от Североизточна България, журналисти и общественици.

 

Сподели

Подобни публикации