Асоциация Интегро

Новини

СДРУЖЕНИЕ „АСОЦИАЦИЯ ИНТЕГРО“ ОТБЕЛЯЗА 8-МИ АПРИЛ – МЕЖДУНАРОДНИЯ ДЕН НА РОМИТЕ С УЧЕНИЧЕСКИ ДЕБАТИ И ФОТОИЗЛОЖБА

април 12
19:52 2022

През втория учебен срок на настоящата учебна година се проведе форум по дебатиране между учениците от клубовете по дебати. Форумът е посветен на 8 април – Международния ден на ромите и премина под наслов „Всички заедно в едно общество – ръка за ръка“.  Форумът е част от дейностите на Програмата на сдружение „Асоциация Интегро“ – „Подкрепяща среда за ромски младежи за придобиване на средно образование”.  След приветствията всички участници приеха предложението на организаторите за минута мълчание в памет на жертвите на Холокоста.

Събитието се проведе в залата на Общински съвет-Разград. Форумът е под патронажа на Областния управител на област Разград д-р Деян Димитров, който откри събитието и изрази увереността си, че област Разград и пример за добро съжителство и разбирателство между етносите, и че клубовете за дебати дават отлична възможност младите хора да развият своите комуникативни и социални компетенции.

В него участваха всички училища, които са включени в проекта (ученици и учители от 6 училища в Северна България – от Исперих, Шумен, Никола Козлево, Омуртаг, Върбица и Антоново) . Приветствие към учениците ще отправиха и г-жа Хабибе Расим – заместник-кмет на община Разград по хуманитарните въпроси и г-н Ангел Петков – началник на Регионално управление на образованието – Разград.

Младите дебатьори изложиха аргументи „за“ и „против“ по следните актуални теми: „Българското общество е достатъчно толерантно“, „Интернет общуването е ефективно“ и „Сътрудничеството е по-добър подход от лидерството за разрешаването на местни проблеми“. Младежите впечатлиха с отлични ораторски умения и критично мислене.

Във фоайето пред залата на Общински съвет – Разград бе експонирана съпътстваща форума фотоизложба с ученически снимки, представена преди това и в Американското посолство в България. С любезното съдействие на Регионалния исторически музей младежите посетиха Археологически резерват „Абритус“ и бяха силно впечатлени от артефактите в музея.

Сподели

Подобни публикации