Асоциация Интегро

Новини

Проектът на „Асоциация Интегро“ през погледа на един ученик

април 23
22:14 2015

Проектът на Асоциация „Интегро” поне за мен бе най-хубавото нещо, случило ми се през учебната година. Още с първото посещение на организаторите ми допаднаха целите и идеите на проекта. Оги изглеждаше толкова усмихнат и приятелски настроен, че дори и притесненията ни изчезнаха. Той моментно спечели доверието ни и нито веднъж не отказа помощ на някой от участниците в клуба. Ден след неговото посещение бяхме добавени в групата „Мисля, следователно имам мнение”. Там се разглеждаха нашите гледни точки по различни сериозни и забавни теми. Групата ни постоянно се разрастваше и всички сякаш израствахме заедно. На всеки един от нас му трябваше доста време да осъзнае, че различното ни мислене по даден въпрос не ни прави врагове, а напротив – приятели, защото така всъщност се сближавахме. С форума, като че ли и най-скучният сезон, зимата, мина учудващо бързо, а часовете в училище не бяха запълнени само със скучни предмети. В извънкласната си дейност се учехме да пишем статии, да правим снимки и след това вестници, а най-хубавото от всичко бе, че на нас това ни харесваше.

В проекта участваха общо десет училища от североизточна България. По райони бяхме разделени на 3 групи, като заедно преминахме през обучението по дебатиране. Изумителното на мероприятието бе, че получихме възможността да се обучаваме от представителя на „Национална Асоциация Дебати” – Трендафил Меретев. Той изглеждаше на наистина преуспял в обласста си гражданин, но същевременно с това се държеше земно и приятелски. Трите дни прекарани там бяха запълнени, но не и изморителни. Научихме много неща за тънкостите на дебата и в същото време се забавлявахме много. Благодарение на веселите игри измислени от обучителя и забавния дух, който поддържаше Оги, обучението наистина се получи прекрасно.

След още дълго утвърждаване на получените знания започнахме да се подготвяме и за така да се каже големият дебат във Варна. Моментът настъпи и мина наистина бързо, а аз едва ли някога ще забравя дните прекарани там. Хотелът беше хубав, но много по-хубаво и ценно от това беше, че виждах откликванията на всяка една моя усмивка от всички участници в проекта. Запознах се с доста от тях, а с някои дори станехме приятели. Дебатите, заради които се притеснявахме толкова много, минаха чудесно. Дори, опонирайки си по време на тях, ние се държахме приятелски, а не бяхме враждебно настроени. Мисля че всички се представихме блестящо и то защото бяхме положили доста усилия за една наистина хубава кауза. Организацията по време на престоя ни там беше добре обмислена и много добре подготвена. Имахме достатъчно време, за да се разходим и опознаем, да осъществим дългоочакваният от всички ни дебат и да се забавляваме заедно. Може би единственото нещо заради, което съжелявам е, че не успях да си направя  обща снимка с всички участници в проекта. Сега, като си спомня колко хубави моменти имахме заедно, ми става гадно, защото всичко свърши, но съм ужасно щастлива че бях част от този наистина прекрасна кауза. Не мога да опиша онова, което ни даде Оги, то не е само морална подкрепа – той ни вярваше, той ни помагаше, той ни казваше, че можем да постигнем всичко стига да искаме, той беше наш приятел от началото и остана такъв до края. Благодаря и на всички мои опоненти във форума и на дебатите във Варна, защото именно те са причината днес да имам мнение по много въпроси, благодаря на сплотения ни екип, без който резултати не биха могли да бъдат такива. Разбира се, едно голямо благодаря на обучителя ни по дебатиране Трендафил Меретеф и на всички ръководители, които ни напъдстваха и подкрепяха през всичките тези месеци.

Един участник в проекта

Сподели

Подобни публикации