Асоциация Интегро

Новини

Отворено писмо на правозащитници: Българската държава да поеме категоричен ангажимент за изграждане на ефективна система за закрила на децата ни!

май 31
14:08 2019

Ние, долуподписаните представители на неправителствени организации и граждански активисти, от няколко месеца с тревога наблюдаваме разгръщащата се в нашето общество кампания от клевети срещу приемането на Националната стратегия за закрила на детето 2019-2030 г. Тази кампания е организирана и провеждана от обществени кръгове с неясна политическа и обществена физиономия. Твърденията на нейните организатори за произволно отнемане на деца от техните семейства, за насърчаване в българската образователна система на сексуалните перверзии, за реинстуционализиране на деца с цел промиване на техните мозъци в духа на „джендър-идеологията“ и други нелепости, уж съдържащи се в проекта за Национална стратегия, бяха нееднократно опровергани от компетентни експерти.

През последните няколко дни негативната кампания ескалира лъжите и мракобесието и възприе отявлено  пропагандни похвати. Дървета и огради в София и в други големи градове на страната са „украсени“ със самоделни плакати с лика на Джордж Сорос и надписи, инсинуиращи, че организациите, спонсорирани от него, „започват кампания за отвличане на деца от българските семейства“ и призиви: „Ако не дойдеш да протестираш днес, те ще дойдат да вземат детето ти утре“. В пощенските си кутии софиянци и жителите на други големи градове намериха листовки с подобно съдържание и с призиви за забрана на неправителствени организации. Публикувани в Интернет и разлепени по улични стълбове листовки съдържат призиви за отказ на българското правителство от участие в механизмите за международно хуманитарно сътрудничество и дори за забрана на УНИЦЕФ да извършва дейност в България. На системни клевети е подложена системата за закрила на детето на Норвегия, страната с най-високи стандарти за защита на правата на човека в Европа.

Тази кампания се провежда в името на „традиционните български ценности“, а всъщност – срещу въвеждането на ефективни механизми за защита на българските деца от насилие, сексуални злоупотреби, пренебрегване и спъване на тяхното личностно развитие. Тя не се ограничава само до това, да се възпрепятства приемането на Националната стратегия за закрила на детето 2019-2030; тя иска отмяна на отдавна приети закони и подзаконови актове в сферата на закрилата и семейните отношения, както и отказ от ратифициране на популярни международни договори.  Инвективите срещу конкретни лица и организации, отправени чрез самоделни листовки от дънерите на дървета и огради, напомнят за едни времена, за които по-възрастните от нас не биха искали да си спомнят.

На фона на това ескалиращо мракобесие с тревога наблюдаваме бездействието на българските власти и отказа им да се ангажират с активна позиция. Нещо повече, в угода на протестиращите срещу Националната стратегия в края на април тази година министър-председателят разпореди прекратяването на всякаква работа по нея. С това той загърби труда на десетки висококомпетентни експерти в българското държавно управление и се подаде на откровено фалшива пропаганда.

Ние, долуподписаните, излизайки с имената си и с имената на нашите организации, се обръщаме към представителите на висшето държавно ръководство с настоятелно искане да се ангажират с ясна позиция в подкрепа на Националната стратегия за закрила на детето 2019-2030 и да отхвърлят категорично лъжите и инсинуациите на нейните критици. Призоваваме ги да утвърдят по категоричен начин ангажимента на българската държава за изграждане на ефективна система за закрила на българските деца и за гарантиране на техните основни права и свободи в съответствие с международните стандарти.

Подписали:

Юлиана Методиева, Сдружение за човешки права “Маргиналия”

Красимир Кънев, Български хелзинкски комитет

Даниела Михайлова, Сдружение “Равни възможности”

Лилия Макавеева, Асоциация “Интегро”

Деян Колев, Център за междуетнически диалог и толерантност “Амалипе”

Огнян Исаев, Ромски Образователен Фонд – Будапеща

Александър Оскар, ОЕБ “Шалом”

София Коен, Централен Израелтянски духовен съвет

/По реда на подписалите/

Писмото е отворено за подкрепа

Изпращайте подписите си във фейсбука на организаторите

Сподели

Подобни публикации