Асоциация Интегро

Новини

Овластяване на ромските жени от МЦ Бяла Слатина

май 18
11:38 2016

Между 13 и 15 май 7 ромски жени от Майчиният център в град Бяла Слатина взеха участие в двудневно обучение в село Гривица, проведено от Асоциация Интегро.

20160513_141704

Темата на обучението беше усвояване на знания за цялостният проектен цикъл и стъпките, които се предприемат при създаването на един проект. Основният акцент падна върху проблемите от местно ниво, спъващи процесът за приобщаване на ромите в Българияа и кои са адекватните методи и дейности, необходими да бъдат предприети за разрешаването им, които ще доведат до истинска интеграция.

20160515_120357

По време на обучението бяха обсъдени и основните проблемни области, свързани с интеграцията на ромите в град Бяла Слатина и влиянието на факторите, които бяха констатирани от жените.

Като майчин център, жените от Бяла Слатина се обединиха около идеята да се създават социални проекти, чиято целева група са младежите и подрастващото население от ромският квартал, тъй като това е най-лесно манипулируемата група от населението. Според тях, като обединена женска инициативна група, нещата трябва да се случват в партньорство и с подкрепата на местните власти и институции.

20160515_112622

Вдъхновението и осъзнаването от нуждата за подобно обучение дойдоха от самата група – изцяло от ромски жени, които преди това кандидатстваха за малък грант (малки инициативи) към Община Бяла Слатина за построяването на детска площадка в центъра на ромската маха в самият град. Проектът им е одобрен и предстои да бъде изпълнен. Инициативата е изцяло доброволна, а общината осигурява всички необходими материали за изграждането на уютният кът, на който деца и майки от квартала ще се наслаждават през свободното им време.

Сподели

Подобни публикации