Асоциация Интегро

Новини

Набор от инструменти за работа с млади хора за противодействие на омразната реч онлайн – Hate Speech Toolkit PECAO project

май 27
09:35 2022

Ромите са най-голямото етническо малцинство на континента – около 12 милиона души, които живеят в Европа от векове. В същото време те са най-недолюбваното и дискриминирано малцинство, като всеки трети човек не желае да има съсед ром, а 80 % от ромите живеят в риск от бедност.

Антиромският расизъм – специфична форма на расизъм срещу хората, които в общественото въображение се възприемат като „цигани“, е в основата на социалното изключване и дискриминацията на ромите.

В рамките на проект PECAO ние се стремим да противодействаме на антиромската реч на омразата онлайн, като работим с млади хора, използвайки обучение на връстници и мониторинг.  Методологията за обучение на връстници ще постигне пряка промяна в нагласите и действията на голям брой млади хора, а мониторингът ще допринесе за по-добро разбиране и по-системна промяна на политиките чрез застъпничество въз основа на резултатите.

С помощта на инструментариума, създаден по проекта и преведен на езиците на партньорството, ние споделяме някои от методологиите, които помагат да се разбере явлението онлайн реч на омразата и нейното въздействие върху ромите, както и значението на наблюдението и докладването на тази реч онлайн. Освен това тези, които се интересуват от темата, могат да се включат в застъпничество и да работят за по-добри политики за борба с дискриминацията, като разглеждат антиромския расизъм като мотивация за предразсъдъци, както и да повишават осведомеността на различните заинтересовани страни относно антиромската реч на омразата в онлайн медиите.

Тук можете да намерите създадения набор от инструменти за работа с млади хора по проект ПЕКАО/PECAO:

Hate Speech Toolkit

Сподели

Подобни публикации