Асоциация Интегро

Новини

Заедно срещу расизма ARDI

януари 27
10:04 2016

На 26 януари ARDI /Интергрупата за многообразие и борба с расизма на Европейския парламент/ организира събитие на тема „Заедно срещу расизма“.

Домакин на събитието бяха членовете на ARDI и гост-лектори, сред които г-н Франс Тимерманс – първи заместник-председател на Европейската комисия, г-н Майкъл О’Флахърти – директор на Агенция на Европейския съюз за основните права (FRA), както и г-жа Сара Исал –  председател на Европейската мрежа срещу расизма (ЕNАR).

В началото на срещата, съпредседателят на  ARDI, Сесил Киенге,  представи членовете на групата през настоящия мандат на Европейския парламент 2014-2019, както и  неговите политически приоритети и работни групи.  Г-жа Киенге подчерта, че Европейският парламент демонстрира своя ангажимент към борбата с расизма, избирайки ARDI като една от 28-те си  интергрупи, подкрепена от участието на евродепутати от почти всички политически групи. Групата е обединена от целите си за насърчаване на равенството между расите, противодействие на расизма и засилване на информираността за недопускане на дискриминация  в работата на Европейския парламент.

По време на сесиите панелистите подчертаха, че расизмът и ксенофобията представляват преки нарушения на принципите на демокрацията, зачитането на правата на човека и върховенството на закона – принципи, върху които се основава Европейският съюз и които са общи за държавите-членки.

Значителна част от дискусията бе посветена на особената тежест на настоящата ситуация в контекста на терористичните атаки през 2015 г. и така наречената „бежанска криза.“ Много от панелистите намекнаха за това, че тези събития са създали нови възможности за ксенофобски и расистки групи (някои политически партии) да прокарат своите расистки и ксенофобски идеи в дневения  ред на обществото.

Ключова тема по време на събитието беше необходимостта от силно политическо лидерство и холистичен подход от страна на държавите-членки, институциите на ЕС, агенции и организации на гражданското общество в борбата срещу расизма и ксенофобията.

Първият заместник- председател на Европейската комисия, Франс Тимерманс, заяви:. „Аз наистина подкрепям ARDI. За да се справи с расизма, всички ние трябва да говорим открито и да се изправим  пред неудобните истини. Групата има важна роля за насърчаване на многообразието и борбата срещу дехуманизацията. “

Директорът на  Агенция на Европейския съюз за основните права (FRA), Майкъл О’Флахърти, подчерта следното: „Расизмът остава трайно в нашите общества. Това е особено тревожно, тъй като Европа се бори с проблемите, свързани с нарастващото й многообразие  и миграцията. Отговорът от страна на политиците може да играе ключова роля в борбата срещу расизма. Ето защо дейността на Интергрупата за борба с расизма и за многообразието към Европейския парламент е толкова важна. “

източник: http://www.ardi-ep.eu/2016/01/26/ardi-launch-together-against-racism-2/

 

 

Сподели

Подобни публикации