Асоциация Интегро

Новини

Възможно ли е етническото съжителство в България и достатъчно толерантни ли сме?

април 30
10:35 2015

alt


По инициатива на Асоциация Интегро двадесет и четири младежи, заедно с техните ръководители, от осем различни средни училища от територията на Североизточна България,  се събраха днес (29 март 2014г.) в Зала 1 на областна администрация Русе, където под патронажа на кметът на общината – господин Пламен Стоилов, се състоя поредният форум по дебатиране. Форумът бе открит от Диян Данков – юристът на Асоциация Интегро и координатор на младежката програма, а младите журналисти бяха приветствани от страна на гостите на събитието госпожа Айлян Караахмедова – Зам. Областен управител на област Русе и госпожа Валентина Николаева – Регионален представител на КЗД за област Русе. Ден преди това на 28-ми март, бе организирано посещение в Община Русе – администрацията, където кметът Пламен Стоилов се срещна с младите дебатьори и им представи младежките политики и проекти, които се изпълняват и разработват в територията на Русе и общината. Господин Стоилов изрази пълната си подкрепа към подобни младежки инициативи, като се обърна към младежите с послание за мир, разбирателство и прогрес чрез образованието.

alt

Темите, които се дискутираха по време на днешният дебат бяха свързани главно с толерантността и етническото съжителство в България. Младежите са част от клубовете по „Гражданска журналистика и дебати“ в техните училища, създадени по проект на Асоциация Интегро „Да направим средното образование достъпно и атрактивно за ромските младежи от селските райони“, финансиран от фондация „Българо-Американско Общество“.

За пореден пътучениците демонстрираха своите умения по дебатиране в четири последователни дебата, като темите бяха разпределени по следният начин:

Тема 1: „Младите хора преодоляват предразсъдъците си”

Утвърждаващи: Бяла СОУ

Отрицаващи: Сливо поле

Тема 2: „В България липсва толерантност в обществото”

Утвърждаващи: Ветово

Отрицаващи: Кубрат ПГ

Тема 3: „Малцинствата в България са привилегировани”

Утвърждаващи: Кубрат СОУ

Отрицаващи: Завет СОУ

Тема 4: „Връзката между момче и момиче от различни етноси е възможна”

Утвърждаващи: Бяла ПГ

Отрицаващи: Завет ПГ

alt

Тъй като избраните теми бяха доста деликатни и сензитивни, на отборите им се наложи да се подготвят едновременно и за двете позиции (утвърждаваща и отрицаваща), като ден преди провеждането на самият дебат беше изтеглен жребият за разпределението им.

Въпреки краткото време, което имаха за подготовка за дебата, средношколците се справиха чудесно. Едни от най-атрактивните теми, които привлякоха интереса на аудиторията, бяха „Малцинствата в България са привилегировани“ и „Връзката между момче и момиче от различен етнос е възможна“, тъй като състезателите в отборите по дебатиране са представители на различни етноси – българи, роми и турци.

alt

Целите на проекта „Да направим средното образование достъпно и атрактивно за ромските младежи от селските райони“ са подпомагане на ромските младежи от средните училища и стимулирането им да продължат образованието си, както и премахване на бариерите при общуването на младежите от различен етнически произход и тяхното коопериране.

Сподели

Подобни публикации