Асоциация Интегро

Новини

 Важни новини

Интегро проведе обучение за анализ на медиен дискурс с младежи от цялата страна

април 30
12:22 2015

От 13-ти до 15-ти февруари 2015г, в гр. София се проведе обучителен семенар на тема „Анализ на медиен дискурс за роми“, предназначен за младежи от ромски произход.

Като лектори на обучението, участие взеха проф. Илона Томова от БАН и Проф. Даниела Тасевска от Великотърновски университет. Обучението бе проведено в рамките на проект „Нашият живот в нашите ръце“. „Проектът „Нашият живот в нашите ръце“ се финансира в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г.“

Адрес на интернет страницата на Оператора: www.ngogrants.bg

Сред основните цели на обучението бяха актуализиране на знанията за социалните нагласи, стереотипите, предразсъдъците и расизма, както и определяне на ролята на медиите за затвърждаването и засилване на негативните стереотипи и предразсъдъци.

В рамките на форума бяха застъпени следните теми: теоретични обяснения на расизма и етническите предразсъдъци, анализ на човека – какви са неговите културни изменения, как той взаимодейства с тези около него и какво е въздействието на медията върху него. Анализът бе последван от дефиниране на понятията старомоден и модерен расизъм, а също така техният произход и поддържане в България.

След края на форума, участниците споделиха, че обучението е повишило тяхната чувствителност спрямо расизма, разпространяван чрез медиите.

Сподели

Подобни публикации