Асоциация Интегро

Новини

АСОЦИАЦИЯ ИНТЕГРО ПРОВЕДЕ КОНФЕРЕНЦИЯ ЗА ПРЕДСТАВЯНЕ НА РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ НАЦИОНАЛЕН МОНИТОРИНГОВ ДОКЛАД ОТНОСНО РЕЧ НА ОМРАЗА КЪМ РОМИТЕ В ОНЛАЙН МЕДИИ И СОЦИАЛНИ МРЕЖИ

февруари 02
09:54 2022

Случайно или не, проведената на 27 януари конференция на Асоциация Интегро по проект “Обучение на връстници за противодействие на антиромска реч на омраза, разпространена онлайн“ (“Peer education to counter antigypsyist hate speech online – PECAO”) съвпадна с Международният ден в памет на жертвите на Холокоста. На този ден през 1945 г. малцината оцелели в концентрационния лагер Аушвиц са освободени. На този ден днес свеждаме глави пред паметта на около 6 милиона човека, загинали в нацистките лагери на смъртта. Около 500 хиляди от тях са роми.

Та, на този паметен ден се проведе и онлайн конференцията, която събра около 40 представители на неправителствени организации, правозащитници, представители на ромската интелигенция, медии и държавни органи. Отдавна не бях участвал в подобна среща. Тази среща беше различна. Най-малкото поради това, че в нея участваха представители на властта.               Екранна снимка (156)

На събитието участие взеха доц. д-р Ана Джумалиева – председател на  Комисията за защита от дискриминация, г-жа Росица Иванова – секретар на НССЕДВ към МС, както и представители на Посолствата на САЩ и Ирландия в България. Поканени бяха и около 50 медии. Отзоваха се и отразиха събитието само БНР – радио София, Хоризонт, Програма „Христо Ботев” и сайта Маргиналия на Юлияна Методиева, която участваше и в конференцията.

Екранна снимка (164)

След уводните и приветствени думи на директора на Интегро г-жа Лилия Макавеева и методиката по която са работили, представена от Диян Данков, с резултатите от мониторинга ни запозна Александра Райкова, която е и автор на доклада. Освен професионално направения доклад, изнесен на конференцията, ме впечатлиха и стажантите, които са наблюдавали, събирали и докладвали статиите, засягащи ромската тема в онлайн медиите и социалните мрежи. И въз основа на чийто труд се е изготвил и самия доклад. Всички те са приели присърце работата и това личи в доклада. Относно мотивацията на младите хора, един от тях – юристът Здравко Андонов е написал – „Мотивира ме това, че е безумие в 21-ви век да се говори за взаимозависимост между етнос и престъпна склонност. Подобни ретрограндни разбирания рушат цивилизационното развитие и ни препращат към правремена, когато все още човечеството не е познавало правата на човека като явление. Като юрист мисля, че проектът даде поле за изява и възможност, правото да внесе разум в обществото в страната. А този инструмент е мое професионално изкушение”. Като добавим и това, че тези шестима стажанти са обучили и впрегнали да участват в проекта още 270 техни връстници от цялата страна, показва значимата общественополезна роля на проекта. И не само към обществото, но и към самите участници, които са се научили как да разпознават езика на омразата, къде и как да докладват публикации от такъв род и не на последно място как да отстояват правата си. Всеки един от тях сподели за придобития опит и ползата за тях от участието в мониторинга.Екранна снимка (163)

На самата конференция ме впечатли и желанието на голяма част от участниците да говорят. Всеки искаше да сподели своите мнения, виждания и впечатления. И е естествено, когато дълго време не е имало повод за подобен тип събирания. Пък и темата е болезнена и засяга всеки от нас – и индивидуално, и като общност и като общество. Защото се налага мнението в медиите, че за всички неволи в държавата са виновни ромите. А това въобще не е така. И, за да се спре с това налагане сме длъжни всеки един от нас да реагира, като докладва такъв вид материали, както пред издателите им, така и до съответните органи.

На конференцията се обсъди и новата Стратегия за равенство, приобщаване и участие на ромите и предприемане на мерки за преодоляване на антиромския расизъм в нея. Хубавото е, че по време на срещата беше взето решение направените предложения за подобряването й да се обсъдят по-високо политическо ниво в съвсем кратки срокове.

На финала искам да апелирам към всички нас – хора, които имат своята изявена гражданска позиция, хора, които искат да променят страната ни към едно по-добро утре – нека продължим да бъдем по-активни и правим това, което правехме преди около 10 години. Всеки в своята си област, всеки с натрупания опит и знания. Както младите участници в конференцията – високо образовани, нахъсани, заели вече стартова позиция, за да бъдат в полза на обществото. Това са те – следващото поколение, което трупа опит и чака да му протегнем ръка и да го подкрепим. За да не повтаря грешките на нашето поколение и на предишното, и на по-предишното. За да няма никога повече следващ Холокост. Защото и той, холокостът, о пораймос, не е започнал с убийства, а с думи. Думи на омразата, думи на разделението, думи на отричането, думи, забиващи се като гвоздей в душите, думи осакатяващи и убиващи. Нека си сътрудничим и помагаме, индивидуално и като организации. И да вървим заедно, с нашите приятели от всички етноси в страната. Защото, само когато сме заедно, сме силни. И тогава можем да променяме. Към по-добро. За всички нас!

Докладът може да видите на следния линк: https://bit.ly/3ITjErh

Валери Леков, журналист

 

 

 

Сподели

Подобни публикации