Асоциация Интегро

Новини

Асоциация Интегро взе участие в Междукултурен семинар за журналисти.

ноември 10
15:55 2020

Между 28-30 септември, 2020 г. беше проведен Междукултрен семинар на тема „Медиен инкубатор“, предназначен за журналисти и хора с интерес към професията. Семинарът се проведе от Гьоте – институт България в партньорство с Фондация „Конрад Аденауер“ и Фондация „Тръст за социална алтернатива“. Събитието беше открито от Кристоф Айххорн, посланик на Федерална република Германия за България.  Асоциация Интегро взе ключово участие в семинара чрез нейния представител – Диян Данков, който  беше обучител в пенела, озаглавен „Да надвием предубежденията: медийна етика, медийно отразяване на ромската общност“. Той представи двете от проведените изследвания на организацията, а именно „Ромите в периодични печат“ и „Ромите в електронните медии“.

120559433_3296638487118251_4551875579143392817_o

Представени бяха изводи от изследванията и последствия от разпространяването на омразно слово чрез медиите.  Бяха представени и наблюдения от прилагането на българското и европейско законодателство, уреждащо противодействието на омразното слово, както и от прилагането им от страна институциите. Особено внимание беше отделено на журналистическите стандарти в отразяването на новини, касаещи ромската общност. В тази връзка бяха разгледани Етичен кодекс на българските медии и практика на Комисията за журналистическа етика, ангажирана със спазването му.

Линк към отразяване на събитието от БТВ Новините: https://btvnovinite.bg/bulgaria/izsledvane-tekstovete-v-mediite-naslagvat-omraza-mezhdu-mnozinstvoto-i-romskoto-malcinstvo.html

Сподели

Подобни публикации